• La Miercurea Ciuc are loc conferinţa naţională a Bibliotecilor Publice din România cu participarea a aproximativ 150 de personae. INSERT cu BEDŐ Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană ‘Kájoni János’ despre tendinţele europene în dezvoltarea serviciilor de bibliotecă şi abordarea inovativă a ofertei de servicii din bibliotecile europene.
• INSERT cu dr. Joachim UMLAUF, director al Institutui Goethe din București despre dezbaterea „Modernism și cutremur la București” organizată, astăzi (între orele 15-20), la sediul New Europe College cu participarea arhitecților, inginerilor, economiștilor și administratorilor asociațiilor de proprietari. Tema principală: identificarea căilor de reconciliere a patrimoniului cultural, economiei și siguranței.
• INTERVIU cu MIZSUR Anitta, muzeolog la Complexul Muzeal Arad despre expoziţia ”Tezaur 1848/49. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean”. Expoziția prezintă obiectele personale ale celor 13 generali din statul major al armatei revolutionare maghiare care au fost executati sub zidurile cetatii Aradului în 6 octombrie 1849.
• Urmărim Festivalul Național de Teatru: în programul de astăzi (22 octombrie) sunt patru spectacole maghiare, printre care și ”Richard al III-lea” de William Shakespeare, producția Teatrului „Radnóti Miklós” Budapesta, în regia lui Andrei Şerban (ora 19:00, Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”).
 ora 18:00: ”Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare, producția Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca, regia: TOMPA Gábor (Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Sala Mare)
 ora 18:30: ”Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, producția Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză (Teatrul Odeon, Sala Majestic)
 ora 21:00: ”Și caii se împușcă, nu-i așa?” de Horace McCoy, producția Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania „Tompa Miklós”, regia: Mădălin Hîncu (Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”)
• Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Balassi din București organizează, astăzi, de la 18:00, vernisajul expoziției „Imagini de poezie – Ilustraţie contemporană maghiară”. Expoziţia va fi vernisată de artistul vizual Ana Bănică (22 oct. – 19 nov.)
• La Ateneul Român are loc, astăzi, recitalul de chitară FILIP Zsombor. Recital realizat în colaborare cu Institutul Balassi din București (ora 19:00).
• Astăzi se pronunţă sentinţa în cazul penal al primarului şi viceprimarului din Miercurea Ciuc. Cei doi sunt acuzaţi printre altele de abuz de influenţă, utilizarea autoturismului primăriei în scopuri personale, lipsa avizelor necesare pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie a sediului Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc.
• Peste 2000 de monede romane care datează din secolul al IV-lea şi care sunt din bronz au fost descoperite în Ungaria, în partea de sud a judeţului Baranya, de un cercetător voluntar care efectua căutări cu un detector de metale. Potrivit Muzeului Janus Pannonius, valoarea nenominală şi cea ştiinţifică a monedelor este deosebit de importantă.

Bejegyzés navigáció