A török védelmi minisztérium bejelentése szerint meghalt pénteken az első török katona Északkelet-Szíriában, ahol Ankara két nappal korábban hadműveletet indított az általa terrorszervezetnek tartott, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen. A tárca fogalmazása szerint a fiatal török katona a terroristákkal kialakult tűzharcban veszítette életét.

A védelmi minisztérium egy másik közleményében azt írta, hogy a hadsereg eddig 277 terroristát „hatástalanított” – azaz ölt meg, sebesített meg vagy fogott el – a Béke Forrása fedőnevű offenzíva keretében.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint a tüzérség a kora reggeli óráktól lövi a szíriai Tell-Abjadot és Rász-el-Aint, az YPG harcosai pedig gumit égetnek, hogy sűrű fekete füsttel korlátozzák a látási viszonyokat a török harci gépek és a drónok számára.

Közben Törökországban több mint 100 embert vettek őrizetbe a hadművelettel összefüggésben. Azzal gyanúsítják őket, hogy a közösségi médiában lejáratták az offenzívát, azaz terrorpropagandát folytattak, és fellépésre buzdítottak a biztonsági erőkkel szemben. A letartóztatottak között van a második legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnöke, illetve a HDP további három képviselője ellen is.