Vádat emeltek az Egyesült Államokban csütörtökön Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje két üzlettársa ellen, akik a vád szerint választási törvénysértést követtek el, amikor pénzt juttattak egy olyan szervezetnek, amely Trump újraválasztását támogatja.

Az ukrajnai születésű Lev Parnast és a fehérorosz származású Igor Frumant szerdán vették őrizetbe a washingtoni Dulles repülőtéren, ahol csak odaútra szóló jeggyel Bécsbe akartak repülni. A gyanú szerint 325 ezer dollárt utalt egy cégen keresztül hivatalosan kampánytámogatásként, viszont valójában saját anyagi érdekeiket és legalább egy ukrajnai kormányzati tisztviselő politikai érdekeit akarták érvényesíteni.

Trump ügyvédje múlt héten a Reuters hírügynökségnek elismertte, hogy a két férfi segített neki kapcsolatba lépni pár emberrel. Köztük van Jurij Lucenko egykori ukrán legfőbb ügyész is, akit Giuliani valószínűleg arra ösztökélt, hogy indítson korrupciós vizsgálatot Joe Biden egykori alelnök fia, Hunter ukrajnai üzletei miatt. Az üggyel összefüggésben a képviselőházban megindult az alkotmányos vádeljáráshoz kapcsolódó hivatalos vizsgálat Trump ellen.