30 év után először magyar helységnévtáblát helyeztek ki Máramarosszigeten. A magyar felirat tegnap került fel a város bejáratánál lévő helységnévtáblákra.

Máramarosszigeten a 2011-es népszámlálás adatai szerint az összlakosság alig 11-12 százaléka vallotta magát magyarnak, de Béres István László, a történelmi Máramaros területi RMDSZ-szervezet elnöke becslése szerint az elvándorlás és az asszimiláció miatt ez az arány mostanra 10 százalék körülire csökkent. Az RMDSZ-es politikus szerint a korábbi településvezetők „nem merték bevállalni” a magyar helységnévtábla kihelyezését, de a mostani elöljáró – a Szociáldemokrata Párt színeiben megválasztott Horia Vasile Scubli beváltotta a 2016-os helyhatósági választásokkor tett ígéretét.

A közigazgatási törvény kötelezi az önkormányzatokat, hogy ha egy adott településen egy nemzeti közösség számaránya eléri a húsz százalékot, az illető etnikum nyelvén is tüntessék fel a helység elnevezését. De nem tiltja a kétnyelvűséget abban az esetben, ha a kisebbség aránya a határérték alatt van.