Nyílt levélben követeli a Magyar Polgári Pár több tagja Mezei János elnök lemondását. A levél 22 aláírója szerint az elnök megosztó és kirekesztő politikát folytat, kizárásokkal fenyeget, ugyanakkor nem sikerült új programmal, új politikai irányvonallal előállnia, sőt az MPP korábban elért eredményei is veszélybe kerülnek.

Álláspontjuk szerint mindezt tetőzi a székelyudvarhelyi szervezet legutóbbi közgyűlésének alapszabályba ütköző lebonyolítása és a székelyudvarhelyi szervezet elnökének, Gálfi Árpádnak az eltávolítására tett kísérlet, végül a pártból való kizárása. A nyílt levelet aláíró párttagok úgyszintén elfogadhatatlannak tartják, hogy Mezei János a pártot a szabályokat áthágva kiszolgáltatja és bábként vezeti.

Az október 8-án Tusnádfürdőn kelt nyílt levél aláírói figyelmeztetnek: az erdélyi magyar többpártrendszer olyan érték, amelyre szüksége van közösségünknek, a választópolgárok bölcsessége pedig több esetben visszaigazolta, hogy értik és támogatják ezt a nemzetpolitikával is összhangban lévő programot és cselekvési tervet.