Klaus Johannis államfő kihirdette a bukaresti holokausztmúzeum megalapításáról szóló törvényt. Az elnök tegnapra, azaz a holokauszt romániai emléknapja – a bukovinai deportálások kezdetének évfordulója – előestéjére időzítette a jogszabály nyilvános aláírását, amelyre a zsidó hitközség, illetve a román törvényhozás tagjait, a Bukarestben akkreditált külképviseletek vezetőit és a román közélet képviselőit is meghívta az elnöki hivatalba.

Az államfő beszédében rámutatott: a románok 30 éve véráldozattal vívták ki szabadságukat, és az a vágy vezérelte őket, hogy ne éljenek többé hazugságban. Márpedig az ország történetéhez a múlt felemelő és tragikus öröksége egyaránt hozzátartozik – tette hozzá. A most megalapított múzeum segít megismertetni a zsidó közösség hozzájárulását az ország kultúrájához és fejlődéséhez, ugyanakkor a zsidók ellen elkövetett népirtás borzalmait is bemutatja.

A Zsidók és a Holokauszt Nemzeti Történeti Múzeumát a fővárosi Victoriei sugárút 218-as szám alatt található, 1943-46 között épült ingatlanban rendezik be, ahol mintegy 8000 négyzetméternyi terület áll majd az intézményt állami költségvetésből működtető Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet rendelkezésére.

A második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában, a legutóbbi népszámláláson pedig már kevesebb mint négyezren vallották magukat zsidónak az országban. A Wiesel-bizottság 2004-ben közzétett, Romániában hivatalos dokumentummá vált jelentése a második világháborúban román fennhatóságú területeken elpusztult zsidók számát 280 és 380 ezer közöttire, míg az észak-erdélyi holokausztban elpusztultak számát 135 ezerre becsüli.

Október 9-ét, a bukovinai deportálások kezdetének napját 2004-ben nyilvánították a holokauszt romániai emléknapjává.