Jogerősen felmentette tegnap a legfelsőbb bíróság Markó Attilát, a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagját, akit tavaly alapfokon öt év letöltendő börtönre ítélt egy visszaszolgáltatási ügyben a bukaresti táblabíróság.

A korrupcióellenes ügyészség szerint az ügy 12 vádlottja – köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja – csaknem 85 millió eurós kárt okozott a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. A legfelsőbb bíróság csak a kártérítési bizottság volt alelnökét, Theodor-Cătălin Nicolescu volt képviselőt és egy ingatlanbecsüst talált bűnösnek, az ügy többi, első fokon elmarasztalt vádlottját felmentette.

Mint ismert, Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt, az RMDSZ volt parlamenti képviselőjét 2014-ben ítélték jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult az államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium épületének – visszaszolgáltatásához. Miután a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek ellene, Markó Attila bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A tavalyi alapfokú ítéletet távollétében hozták meg. Jelenleg nemzetközi körözés van érvényben ellene.

Markó Attila a legfelsőbb bíróság tegnap hozott jogerős ítélete kapcsán azt írta a Facebook oldalán, hogy igazság született… Jogerősen felmentették a második kárpótlási ügyben is. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy még további két – a korábbi kettővel teljesen azonos tényállású – pere van folyamatban, mindkettőben ugyanúgy le akarják tartóztatni. Természetesen ezek a felmentő ítéletek sokat nyomnak a latban azok kimenetelét tekintve is, de ettől még nem jött vissza a bizalma a román igazságszolgáltatásban – írta Facebook oldalán Markó Attila.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke üdvözölte a legfelsőbb bíróság tegnap hozott ítéletét, és a következőket nyilatkozta a Bukaresti Rádió híradójának: