Október 7. és 14. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat. Elsőként hétfőn az orvosi-élettani kategóriában hirdettek nyertest Stockholmban.

A sejtkutatás területén elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be ma a stockholmi Karolinska Intézetben.

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Pénteken hozzák nyilvánosságra Oslóban a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 14-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia körül kirobbant botrány miatt tavaly nem ítélték oda a kitüntetést, így csütörtökön egyidejűleg két irodalmi Nobel-díjast jelentenek be. Idén a díjak 9-9 millió svéd koronával járnak. Ha több díjazott van, a pénzösszeget megosztva kapják. Az elismeréseket december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.