Meghiúsította az ellenzék a Szociáldemokrata Párt (PSD) tervét, miszerint a Dancila-kormány elleni bizalmatlansági indítványról szombaton szavazzanak a törvényhozók, amikor rendes körülmények között a képviselők és szenátorok többsége nem tartózkodik a fővárosban.

A bizalmatlansági indítvány hétvégi időzítéséről, amire még nem volt példa a rendszerváltás óta, a Parlament egyesített házbizottsága döntött tegnap. Az ellenzéknek azonban sikerült meghiúsítania azt, hogy a Képviselőház és a Szenátus együttes ülésén még tegnap felolvassák az indítvány szövegét azáltal, hogy – 194 ellenszavazattal a PSD 181 támogató voksával szemben – elvetették a házbizottság által javasolt napirendet. A házelnök szerint a kormánypárt az ülés után megállapodott az ellenzékkel abban, hogy a bizalmatlansági indítványt ma olvassák fel, majd jövő csütörtökön, október 10-én vitatják- és szavazzák meg a két ház együttes ülésén.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a Parlament együttes ülésén, majd három nap eltelte után szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról.