Kétezer lejes bírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Tanügyminisztériumra, amiért nem kezdeményezett és ültetett gyakorlatba olyan közpolitikákat, amelyek hozzájárultak volna a magyar kisebbséghez tartozó tanulók románnyelv-tudásának javításához.

A Diszkriminációellenes Tanács szerint az, hogy a magyar anyanyelvű gyerekek számára nem készítettek speciális románnyelv-tankönyveket a közoktatás minden évfolyamára, korlátozza a magyar kisebbséghez tartozó tanulók alkotmányos jogát, és annak lehetőségét, hogy versenyképes szinten elsajátítsák a román nyelvet és integrálódni tudjanak a munkaerőpiacon.

Az Oktatási Minisztérium passzivitása oda vezetett, hogy a magyar tannyelvű osztályok tanulói nagyon gyenge eredményeket értek el a román nyelv és irodalom próbán úgy a nyolcadikos képességi, mint az érettségi vizsgán – hangsúlyozza a tanács. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács igazgatótanácsa elrendelte a Tanügyminisztérium hat hónapos figyelemmel kísérését, és amennyiben nem látnak javulást, ismét napirendre tűzik a kérdést.

A határozatot egyhangú szavazással fogadták el – tájékoztat az (Agerpres)