A parlament egyesített házbizottsága szombatra tűzte ki a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását. A döntést ma hozták meg az egyesített házbizottságban többségben lévő szociáldemokraták. Az ellenzék visszaélésnek minősítette ezt, szerintük ugyanis a PSD a hétvégi időzítéssel próbája elérni, hogy a voksoláson ne gyűljön össze a kormány megbuktatásához elegendő szavazat.

A „Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt” című bizalmatlansági indítványt ma 15 órakor olvassák fel a Parlamentben – közölte Florin Iordache alsóházi alelnök.

A tegnap délután iktatott bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Romania párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége és az RMDSZ részéről. Az Agerpres hírügynökség szerint a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a Szociáldemokrata Párt soraiból is voltak politikusok, akik támogatták az indítványt.

A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.