FRISSÍTÉS: Az EP jogi bizottsága a magyar jelöltet is kiszavazta – jelenti a Politico. Trócsányi Lászlót eredetileg a szomszédságpolitikáért és bővítését felelős posztra jelölte Ursula von der Leyen bizottsági elnök. Az egyik parlamenti szóvivő szerint a jogi bizottság döntése precedens nélküli, és „meg kell nézni, mi történik a továbbiakban”. Hozzátette viszont, hogy az adott körülmények között a jelöltek meghallgatása nyilvánvalóan nem folytatódhat.

Az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága (JURI) elutasította Rovana Plumb jelölését a közlekedésért felelős európai biztosi tisztségre. Siegfried Mureşan néppárti képviselője Facebook-oldalán közölte, hogy a román szociáldemokrata jelöltet mindössze 6 bizottsági tag támogatta, 15 képviselő ellene szavazott, ketten tartózkodtak.

Rovana Plumb a tervek szerint a közlekedési portfólióért felelne az Ursula von der Leyen elnök vezette Európai Bizottságban (EB), és meghallgatását október 2-ára időzítette a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság (TRAN), illetve a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI). Az EP jogi bizottsága azonban úgy döntött, hogy magyarázatot kér Plumbtól vagyonnyilatkozatának egyes részleteivel kapcsolatban, ezért rendkívüli meghallgatásra hívták be csütörtökre a magyar jelölttel, Trócsányi Lászlóval együtt.

A Jogi Bizottság jóváhagyása nélkül Rovana Plumb nem mehet meghallgatásra a közlekedési bizottság elé – írta Facebook-oldalán Siegfried Muresan.

A bukaresti képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu szerint a Szociáldemokrata Pártnak nem egy, hanem tíz tartalékverziója arra az esetre, ha az Európai Parlament visszautasítja Rovana Plumb kinevezését a közlekedésért felelős európai biztosi tisztségre.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az eljárás több lépcsőfokát még végig kell járni.

Múlt héten a bukaresti sajtóban megszellőztették, hogy maga a miniszterelnök lehet az egyik variáns, állítólag erről már tárgyalt is Viorica Dancila kormányfő az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.