Az ukrán oktatási törvény okozta problémák megoldását szorgalmazta Klaus Johannis az ukrán elnökkel lezajlott találkozóján. A román államfő szerdán New Yorkban folytatott kétoldalú megbeszélést Volodimir Zelenszkijjel.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Johannis rámutatott: világos és működő megoldást kell keresni azokra a problémákra, amelyeket a 2017 szeptemberében elfogadott oktatási törvény okozott, hogy a jogszabály ne vezessen a kisebbségek nyelvén zajló oktatás szintjének és minőségének visszaeséséhez. Kiemelte továbbá, hogy „a román modellt európai és nemzetközi szinten egyaránt értékelik”.

Az ukrán elnök közölte: megérti a román fél aggodalmait, és biztosította román kollégáját, megoldást találnak a felvetett problémákra, hogy ne sérüljön a román kisebbség anyanyelvű oktatáshoz való joga. Egyúttal megköszönte Romániának, hogy támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és meghívta Johannist egy ukrajnai látogatásra. Ez volt az első találkozó a két államfő között.