• Fundaţia Communitas a lansat un proiect prin care oferă finanţarea cheltuielilor cu naveta sau internat pentru şcolari şi profesori în instituţiile de învăţământ ale diasporei maghiare. Anul trecut, peste 2500 de elevi au primit subvenţii.
• Membrii comunității reformate maghiare din Reghin au participat, în aceste zile, la București, la o excursie tematică, intitulată ”Pe urmele lui Koós Ferenc”. În București au vizitat bisericile reformate Calvineum și cea de pe Șoseau Viilor, respectiv s-au întâlnit cu comunitatea maghiară din capital la Casa Culturală Petőfi Sándor. REPORTAJ
• Astăzi (ora 19:00) are loc vernisajul expoziției Confluențe la Institutul Maghiar din București. Expoziţia include mai multe forme ale artei vizuale contemporane, cuprinzând atât medii tradiționale – lucrări de pictură, sculptură, desen, grafică, cât și pe cele alternative – instalație interactivă, artă conceptuală și artă digitală. Curator: Nagy Andrea, artist plastic, asistent universitar. Expoziţia va fi finisată în Noaptea Albă a Galeriilor (11 octombrie 2019).
• Astăzi, începând cu ora 18.00, biserica Neagră din Brașov va găzdui un concert extraordinar, interpretat de una dintre cele mai interesante formații de pe scena contemporană a muzicii clasice, Capella Cracoviensis.
• INTERVIU cu KÓSA András László, directorul Institutul Maghiar din București.
• INTERVIU cu scriitorul și fotograful BARTIS Attila despre noul volum de eseuri al lui, care va apărea luna viitoare la Budapesta.
• INTERVIU cu PETRÁNYI Zsolt, istoric de artă din Budapesta, curatorul expoziţiei ”Pe insule” despre activitatea fotografică a lui BARTIS Atilla. Expoziția poate fi vizitată până la data de 17 octombrie, în București, la Muzeul Naţional de Artă al României.
• Cu fiecare zi cresc şansele ca guvernul să-şi refacă majoritatea parlamentară pierdută odată cu trecerea în opoziţie a ALDE – atrage atenţia KORODI Attila, liderul deputaţilor UDMR în Camera Deputaţilor într-un interviu acordat postului nostru. Acesta a declarat că deputaţii maghiari ar vota, fără nicio condiţie, moţiunea de cenzură a opoziţiei „întârziată nepermis de mult”. INSERT: Korodi Attila
• Senatul a aprobat, în calitate de prima cameră sesizată, propunerea legislativă a liberalului Florin Roman privind modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18 din 1991, care prevede reanalizarea tuturor titlurilor de proprietate eliberate în baza acestei legi. UDMR consideră că, prin modul în care a fost formulată, propunerea îi vizează pe membrii comunităţii maghiare din România. https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=B94&an_cls=2019#ListaDocumente
• UDMR este criticată atât din exterior, cât şi din interior, după ce Zoltán Soós a fost propus să candideze pentru fotoliul de primar al oraşului Târgu Mureş, în cadrul alegerilor care vor avea loc anul viitor, fără ca în acest sens să fi avut loc prealegeri sau consultări politice.
• Pe internet a apărut o fotografie care îl înfăţişează pe preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), CSOMORTÁNYI István, cu salutul nazist. Csomortányi a numit imaginea, realizată cu ajutorul unei fotografii din tinereţea sa, „o manipulare dezgustătoare”, însă purtătorul de cuvânt al UDMR i-a cerut demisia.
• Forintul s-a depreciat la un nou minim istoric în comparaţie cu euro, luni, un euro fiind cotat la 335,39 de forinţi pe piaţa valutară interbancară. Economia Ungariei este conectată puternic de cea a Germaniei, afectată de reducerea sectorului privat german, a perspectivelor industriei auto şi a nesiguranţei din jurul Brexit-ului.
• Urmărim Festivalul de Film de la Miercurea Ciuc care are loc în perioada 23-29 septembrie. Timp de o săptămână sunt prezentate mai multe producţii cinematografice din Ungaria şi România, dar şi din cinematografia internațională.
• Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara, ediţia a X-a (19-29 septembrie)

Bejegyzés navigáció