A jövendő uniós „miniszterek” előbb David Sassoli EP-elnöknek mutatkoznak be, majd jövő héten a portfóliójuknak megfelelő bizottságok előtt „vizsgáznak”. A szaktestületek ezt követően zárt ajtók mögött értékelik a jelöltek szakértelmét és teljesítményét.

A jelöltek átvilágítása sokkal alaposabb, mint amihez hozzászokhattak a miniszteraspiránsok egyes tagállamokban, például Romániában. Ha az EP-bizottság értékelése negatív, az illető jelöltet várhatóan visszalépteti az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen. Ellenkező esetben kockáztatja, hogy a parlament a teljes bizottságot visszadobja.

A biztosi posztra aspiráló politikusok között számos problémás jelölt található. Köztük van Rovana Plumb is, akinek már a jelölése is meglepetés volt brüsszeli források szerint, és egyre többen fogadnak arra, hogy elbukik a bizottsági vizsgán. A politikus – volt bukaresti és brüsszeli törvényhozó, több kormány minisztere – neve felmerült a Belina-ügy kapcsán, azonban végül nem indult ellene büntetőeljárás, mert a bukaresti parlament elutasította a mentelmi joga felfüggesztését.

Az EP hagyományosan visszadob egy-egy jelöltet – már csak azért is, hogy megmutassa: tud és kész élni ezzel a jogával –, azonban ezúttal két vagy három aspiránst is kiszavazhatnak a képviselők. Megfigyelők szerint von der Leyen csapatában Rovana Plumbon kívül legalább öt problémás jelölt van.

Ha a parlament megszavazza a von der Leyen-bizottságot, a román biztos a közlekedésért fog majd felelni, egy olyan területen, amelyen Románia sereghajtó. WINKLER Gyula EP-képviselő emlékeztet: öt évvel ezelőtt hasonló döntést hozott az akkor alakuló bizottság elnöke.

Winkler Gyula nyilatkozatát Pataky Lehel Zsolt rögzítette

Egyes sajtóinformációk szerint Dăncilă szándékosan választott problémás jelöltet. Ha az EP nem fogadja el Rovana Plumbot, Romániának új biztost kell jelölnie, akinek a személyéről a kormányfő dönt. A G4Media által idézett kormányzati források szerint a miniszterelnök és környezete már hetek óta keresi a jogi megoldást arra, hogy a kormányfő legyen román részről a következő uniós biztos. A portál értesülései szerint Dăncilă „már a nyár óta” készíti magának a brüsszeli posztot, és erről tárgyalt augusztus 20-i találkozóján Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnökkel is. Ami a lehetséges forgatókönyveket illeti, elképzelhető, hogy Dăncilă maga írja alá a jelölését, utolsó miniszterelnöki aktusaként. Egy másik opció, hogy ha időközben a parlament elfogadja az ellenzéki pártok által készített bizalmatlansági indítványt, a Dăncilă helyét átvevő az ügyvivő miniszterelnök jelöli a távozó kormányfőt a biztosi posztra.