Papíron és online is aláírható a Székely Nemzeti Tanács által elindított nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés. Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért nevet viselő kezdeményezést május 7-én vette nyilvántartásba az Európai Bizottság, és 2020. május 6-ig mintegy 7 ország 1 millió állampolgárának kell aláírnia ahhoz, hogy a brüsszeli testület asztalára kerüljön.

A kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy az Európai Unió a kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A romániai magyar pártok támogatják az SZNT által beterjesztett kezdeményezést és aláírásokat gyűjtenek sikerre vitele érdekében. Az RMDSZ 200-250 ezer aláírás összegyűjtését ígérte. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tegnap aláírta az online támogató ívet.

A nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezést itt lehet aláírni online: http://www.nemzetiregiok.eu/.