Az 1989-es temesvári népfelkelés első áldozatának tekintett Újvárossy Ernőre emlékeztek tegnap Temesváron, a nevét viselő református gyülekezeti teremben, temetése 30. évfordulóján. A megemlékezés Újvárossy Ernő sírjánál koszorúzással fejeződött be. Tőkés László egykori temesvári lelkipásztor a temetőben harminc éve mondott gyászbeszéd szavait idézte, amely szerint Újvárossy Ernő gyilkosai közöttünk vannak.

Úgy értékelte: Újvárossy Ernő halála nemhogy megfélemlítette volna, hanem megacélozta a temesvári református gyülekezetet, amelynek ellenállása később a Ceaușescu-diktatúra bukásához vezetett.

Az egykori építőmérnök Újvárossy Ernő, Tőkés László egyik legközelebbi munkatársa máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1989 szeptemberében. Holttestét három nappal eltűnése után találták meg a Temesvárral szomszédos Vadász-erdőben. A rendőrség egy nappal a bejelentés után sem szállíttatta el a holttestet, és csak zárt koporsóban adta át a családnak. Újvárossy Ernő eltűnése előtt a Securitate fenyegetésére panaszkodott Tőkés Lászlónak.