Hazatérésre biztatja az Egyesült Királyságban élő lengyel állampolgárokat Lengyelország londoni nagykövete. Arkady Rzegocki tegnap ismertetett felhívása szerint eddig nagyon kevés lengyel kért tartós letelepedési engedélyt, és ez gondokat okozhat a brit EU-tagság megszűnése után. Rzegocki 800 ezer felnőtt lengyel állampolgárnak írt levelet, amelyben azt javasolja, hogy „komolyan vegyék fontolóra” a hazatérést az Egyesült Királyságból.

A nagykövet hangsúlyozza a levélben, hogy Lengyelországban folyamatosan javul az életszínvonal, és ez „nagyon jó alkalmat kínál” a hazaköltözésre.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért – vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A tárca a múlt héten közzétett legfrissebb összesítése szerint a lista élén a lengyelek állnak 240 300 folyamodvánnyal, őket a román állampolgárok követik 187 600 letelepedési kérvénnyel. A magyarok közül a múlt hónap végéig 39 700-an kértek tartós letelepedési engedélyt.

Az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak a jelenlegi szabályozás alapján legalább 2020. december 31-éig van idejük tartós letelepedésük engedélyeztetésére.