Magyar informatika szakot indítana a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi Gyógyszerészeti Tudomány és Technológiai Egyetem rektora. Leonard Azamfirei – a helyi sajtó szerint – kedden megbeszélésen vett részt azokkal az oktatókkal, akik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése előtt az utóbbi egyetemen tanítottak.

Miután arról tájékozódott, hogy az oktatók közül hányan beszélnek magyarul, azt javasolta, hogy indítsák el a magyar informatikusképzést az egyetemen. A rektor szerint a magyar informatika szakkal a munkaerőpiacon jelentkező óriási keresletet elégítenék ki.

Szabó Béla, az egyetem magyar tagozatának vezetője az MTI-nek azt nyilatkozta: Leonard Azamfirei rektor a magyar nyelvű orvos és gyógyszerészképzés problémáinak a megoldása helyett olyan szakon szeretne magyar nyelvű képzést elindítani, amely a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen is jól működik már. Hozzátette: a bejelentett szándék nem vonatkozik a hét végén induló idei tanévre. Szabó Béla azt is elmondta: a tavalyi egyetemegyesítéskor a rektor magyar nyelvű orvosmérnöki képzés beindítását helyezte kilátásba, ennek a beindítása még várat magára.