Klaus Johannis államfőnek ki kell neveznie a Viorica Dăncilă kormányfő által javasolt ügyvivő minisztereket. Erről döntött tegnap az alkotmánybíróság, amely részben helyt adott Viorica Dăncilă kormányfő keresetének. Az ítélet értelmében az elnöknek alá kell írnia a leváltott miniszterek felmentését és ki kell neveznie a miniszterelnök által javasolt ügyvivő minisztereket.

A taláros testület indoklása szerint az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő azáltal, hogy nem mentett fel tisztségükből bizonyos minisztereket, és nem nevezte ki az ügyvivő tárcavezetőket. A határozat értelmében ugyanakkor a teljes jogú miniszterek kinevezésének megtagadásával nem alakult ki jogi konfliktus a miniszterelnök és az államfő között, utóbbinak ugyanis nem kell kötelező módon jóváhagynia a jelöléseket.

Az alkotmánybíróság szerint Viorica Dăncilă „haladéktalanul” bizalmi szavazást kell kérjen a parlamenttől a megváltozott politikai összetételű kormányának. A Szociáldemokrata Párt főtitkára, Mihai Fifor szerint a kabinetnek 45 nap áll a rendelkezésére, hogy úgynevezett bizalmi szavazást kérjen a parlamenttől, a határidő pedig október elején jár le.

Dăncilă tegnap este bejelentette: „a legrövidebb időn belül” megjelenik a parlamentben és bizalmi szavazást kér a kormányátszervezésre, amelyben nyolc új miniszterre tesz javaslatot. Ezek közül öten a Szociáldemokrata Párt, hárman a Liberálisok és Demokraták Szövetsége tagjai. A miniszterelnök kifejtette: nem bukik meg a kormány, ha a parlament nem szavazza meg az átszervezést. A kormány csak bizalmatlansági indítvánnyal váltható le.