Megszavazta új házbizottságának összetételét a szenátus és a képviselőház tegnap délután. A szeptember 2-tól december 31-éig tartó őszi parlamenti ülésszakban a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, az ALDE felsőházi csoportja Demokrácia néven, vegyes parlamenti frakcióként tevékenykedik tovább.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt képviseletében a felsőház alelnöki tisztségét Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean és Şerban Valeca tölti be. Utóbbi ideiglenesen a szenátus elnöki teendőit is ellátja, miután Călin Popescu-Tăriceanu lemondott a posztról. A PSD – szavazattöbbséget biztosító húzásként – Teodor Meleșcanut, az ALDE volt külügyminiszterét jelölte a megüresedett elnöki tisztségébe. Melescanu pedig bejelentette: elvállalja a házelnökséget, mert szerinte az országnak stabilitásra van szüksége. Titkári feladatokat lát el a PSD szenátorai közül Marian Pavel és Ion Ganea. Az RMDSZ szenátora, Tánczos Barna foglalja el ebben a parlamenti ülésszakban is a negyedik kvesztori széket a szenátusi házbizottság felügyelő testületében. Rajta kívül kvesztori megbízást kapott még Marius Dunca és Paul Stănescu szociáldemokrata honatya, valamint a Nemzeti Liberális Párt részéről Cornel Popa. A PNL egy alelnöki titulust kapott az új házbizottságban, ez Alina Gorghiut illeti meg, szenátusi titkára pedig Ionel Marcel Vela lett. A Mentsétek meg Romániát Szövetség részéről Silvia Dinică kapott egy titkári megbízatást a felsőház vezetésében. A Demokrácia név alatt tevékenykedő, 14 tagú ALDE frakció új vezetője Călin Popescu-Tăriceanu, volt házelnök lett.

Az alsóházban alelnöki tisztséget tölt be Florin Iordache és Carmen Ileana Mihălcescu a PSD, Marilen-Gabriel Pirtea a PNL, továbbá Vlad Emanuel Duruş az USR részéről. Titkári feladatokat lát el Lia Olguţa Vasilescu a PSD, Cristian Buican a PNL, Daniel Constantin a PRO Európa és Dragoş Gabriel Zisopol a kisebbségek részéről. Kvesztori megbízatást kapott Seres Dénes RMDSZ-es képviselő, valamint a szociáldemokrata Cătălin Marian Rădulescu, a nemzeti liberális párti Laurenţiu Dan Leoreanu és az ALDE részéről Andrei Gerea. Ebben a parlamenti ülésszakban Korodi Attila marad az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Alfred-Robert Simonis lesz a PSD, Raluca Turcan a PNL, Stelian Ion az USR, Victor Ponta a PRO Európa és Varujan Vosganian az ALDE frakcióvezetője. Emil Marius Paşcan a PMP, Varujan Pambuccian pedig a kisebbségek csoportját vezeti az alsóházban.