Újraindul a bűnvádi eljárás a Legionárius Mozgalom három képviselője, köztük Șerban Suru ellen. A hír a Legionárius Mozgalom blogján jelent meg a három vizsgált személy nevével együtt: Șerban Suru mellett Ovidiu Cristian Dinescu és Petru Pieptănaru neve szerepel a hírben.

A bűnvádi eljárás az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet (INSHR-EW) feljelentése alapján indult több éve, és időközben többször elakadt. Az ügyészek mintha mindenáron meg akarnának szabadulni az ügytől anélkül, hogy a dosszié egyáltalán a bíróság elé kerülne. Vagy pedig nem találják a jogi érveket, amelyekkel megalapozható egy vádirat egy a laikus számára is nyilvánvalóan illegálisan működő szélsőjobboldali szervezet és többszörösen törvénysértő elnöke ellen, aki büszkén hirdeti, hogy mozgalma a hírhedt Vasgárda folytatója.

A büntetőeljárás újraindítása kapcsán beszélgettünk Alexandru Floriannal , az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet igazgatójával. Az interjúban kitérünk az úzvölgyi katonatemető június eleji erőszakos elfoglalására, valamint az ott megnyilvánult szélsőséges, legionárius elemekre is.

Alexandru Floriant először a Legionárius Mozgalom vezetője elleni feljelentésről kérdeztük.