Rendkívüli ülésszakot tart jövő héten a képviselőház. Hétfőn házbizottsági ülés és plenáris ülés is lesz – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A rendkívüli ülésszak összehívását az augusztus 26-a és 30-a közötti időszakra a Nemzeti Liberális Párt kezdeményezte és az ellenzéki pártok – a PNL, a Népi Mozgalom Pártja, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Pro Románia Pártja – 118 képviselője látta el kézjegyével a kérést.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt képviselőházi frakcióvezetője elmondta: az alsóháznak tisztáznia kell néhány „akut problémát” a szeptember 1-jén kezdődő őszi ülésszak előtt. Így a rendkívüli ülésszakban el kell utasítania az amnesztiáról és közkegyelemről szóló tervezetet, döntenie kell a vitatott adóügyi intézkedésekről szóló 114-es sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban, meg kell vitatnia a megyei közúti személyszállítást a közszolgáltatások közül kiiktató 51-es sürgősségi kormányrendeletet, és jóvá kell hagynia a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét hatályon kívül helyező tervezetet – idézi az Agerpres hírügynökség az ellenzéki politikust.

A képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu szerint az ellenzéki pártok képviselőinek el kellene dönteniük a rendkívüli ülésszak kezdetéig, hogy vállalják-e azt, hogy a nyugdíjak ne nőjenek szeptember elsejétől, hogy a lakosság által fogyasztott földgáz és villamosenergia ára elszabaduljon, illetve azt, hogy az a több mint egymillió polgár, aki visszakapta a bejegyzett gépkocsija után a környezetvédelmi illetéket, adja vissza a pénzt az államnak. Mindezek az előírások szerepeltek ugyanis a 114-es sürgősségi kormányrendeletben – áll a házelnök irodája által kiadott közleményben.