Közös nyilatkozat aláírásával zárult Klaus Johannis román államfő és Donald Trump amerikai elnök találkozója a Fehér Házban. A dokumentumban az Egyesült Államok támogatásáról biztosítja Románia erőfeszítéseit az állampolgárainak vízummentességet biztosító Visa Waiver programba való felvételére. A nyilatkozat leszögezi: a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyítésével új lehetőségek nyílnak a biztonság növelésére, a fejlődésre és a jólétre, illetve a közös kihívásokkal szembeni hatékonyabb fellépésre.

Mind Románia, mind az Amerikai Egyesült Államok elismeri, hogy az energetikai biztonság nemzetbiztonsági kérdés – áll a dokumentumban, amelyben a két fél hangsúlyozza ellenvetését az Északi-Áramlat 2 és más olyan projektekkel szemben, amelyek energetikai szempontból függővé teszik a szövetséges és partnerországaikat Oroszországtól. Románia földgáz forrásai hozzájárulhatnak Románia és az Amerikai Egyesült Államok jólétének növeléséhez, illetve Európa energetikai biztonságának megerősítéséhez – mutat rá a nyilatkozat.

A dokumentum kitér arra is, hogy a jogalkalmazás és a korrupció elleni küzdelem terén a két ország között fennálló kiváló partnerség alapja az elköteleződés a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás mellett, amelyeket a román nép is támogat.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke mandátuma alatt másodszorra fogadta Klaus Johannist. A Fehér Ház szerint a látogatásra a kommunizmus leverésének 30., illetve Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulója kapcsán került sor.