A közkeletű hiedelmekkel ellentétben a vízipipa szívása veszélyesebb lehet, mint a dohányzás más formái – számolt be a Science Daily tudományos hírportál.

A Kaliforniai Egyetem irvine-i intézetének (UCI) kémikusai egyedi kialakítású tesztelőberendezéssel vizsgálták meg a vízipipa károsanyag-kibocsátását egy átlagos pipázás során, eredményeiket az Aerosol Science and Technology című szaklap friss számában tették közzé. A kutatók megállapították, hogy egyetlen szippantás a vízipipából ugyanannyi mérgezőanyagot tartalmazhat, mint egy egész cigaretta elszívása.

A kísérletben a vízipipa nagy mennyiségű szén-monoxidot is előállított, ami főként az edényben található dohány vagy más növénykeverék melegítésére szolgáló faszén égéséből származott. A tanulmány számos esetet említ, ahol a pipázók szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

A kutatás azáért jelentős, mert a vízipipa egyre népszerűbb a fiatalok körében, Európában és az Egyesült Államokban a felsőoktatásban tanulók közül minden ötödik kipróbálta már.