2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyûjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

A kezdeményezést elõterjesztõ Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint az európai uniós fejlesztéstechnikának kiemelt figyelemmel kellene kezelnie a nemzeti régiókat, vagyis azokat a térségeket, amelyeket valamilyen nyelvi, etnikai, nemzeti, kulturális sajátosság különböztet meg a környezõ területektõl. A polgári kezdeményezés tétje, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarság – rendelkezni fog-e a jövõben azokkal az erõforrásokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a saját kultúrájukat, identitásukat a szülõföldjükön tudják megõrizni.

A kezdeményezés alapvetése az, hogy ezek a térségek fejletlenebbek, mint a többségi társadalom által lakott területek, ezt pedig sokszor mesterségesen idézik elõ az államok. Ha sikeres lesz a meghirdetett polgári kezdeményezés, az Európai Unió fejlesztési eszközeivel javítani lehetne a határon túli magyar térségek gazdaságát, így pedig népességmegtartó erejét.