Az első, semlegesebb hangvételű kommünikét követően egy második tájékoztatót is kiadott a román külügyminisztérium. Ebben leszögezik, hogy a keddi megbeszélésre Teodor Meleşcanu „kifejezett kérésére” került sor, „a magyar fél folyamatos provokációinak visszaszorítása érdekében”.

Az egyeztetésen Szijjártó Péter magyar külügyminiszter állítólag bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte. A közlemény nem részletezi, hogy konkrétan milyen bírósági ítéletekre vonatkozott a magyar külügyminiszter kérése. Csak sejteni lehet Szijjártó Péter nyilatkozatából, hogy az úzvölgyi temetőfoglalással kapcsolatos eljárásokról lehet szó. A magyar külügyminiszter ugyanis közölte, hogy egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják.

Az újabb közlemény szerint a román diplomácia vezetője emlékeztette magyar hivatali kollégáját, hogy „egy demokratikus jogállamban, amely tiszteletben tartja az európai értékeket és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, elfogadhatatlan, hogy a kormány beavatkozzon az igazságszolgáltatás folyamatába”. Emellett a román miniszter kérte, hogy a magyar hivatalosságok a jövőben tartózkodjanak a Románia elleni provokációktól – olvasható a közleményben.