A külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők. A tervezetet a képviselőház egyetlen ellenszavazattal, és az RMDSZ frakciójának tartózkodása mellett fogadta el.

A külföldi szavazást megkönnyítő törvénytervezet értelmében a határokon túli szavazókörzeteknél sorban álló választópolgárok az urnazárás hivatalos időpontja, azaz 21 óra után is voksolhatnak majd. Emiatt az exit-poll eredményeket nem 21 órakor, hanem 23 óra 59 perc után lehet majd közzétenni a készülő törvény értelmében.

Az államelnök-választások első fordulója november 10-én, a második november 24-én lesz – jelentette be az Állandó Választási Hatóság elnöke. Florin Mituleţu-Buică hozzátette: a Románia területén levő szavazókörzeteknél is érvényes lesz az a szabály, hogy a 21 órai urnazáráskor a szavazóhelyiségben tartózkodó vagy az előtt sorban álló választópolgárok 23 óra 59 percig leadhatják voksukat. A képviselőház jogi bizottsága tegnap pozitívan véleményezte a külföldön létrehozott szavazókörzeteknél zajló szavazásra vonatkozó törvénytervezetet.