Román–magyar egyeztetések zajlanak ma Bukarestben a katonai temetők kérdéséről, különös tekintettel az úzvölgyi hősi temető helyzetéről. A román fél által kezdeményezett kétoldalú tárgyalásokra a romániai Hősök Emléke Országos Hivatal és a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum közvetítésével kerül sor.

A megbeszélésen érintik a katonai temetők és emlékművek helyzetét, tekintetbe véve a két ország között 2008. március 6-án aláírt kormányszintű megállapodást, amely a Romániában levő magyar, illetve a Magyarországon levő román hadisírok helyzetét hivatott rendezni, valamint napirenden szerepel az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzet is.

Közben műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított 50 betonkeresztet. A művelődési minisztérium álláspontjáról szóló dokumentumot tegnap tette közzé Facebook-oldalán Hans Hedrich civil aktivista. Az iraton szereplő adatok szerint a dormánfalvi polgármesteri hivatal idén május 27-én kérvényezte a Bákó Megyei Művelődési Igazgatóságnál a betonkeresztek és az emlékmű felállításának engedélyezését. Kéréséhez az önkormányzat többek között a koncepció kigondolásával megbízott képzőművész önéletrajzát, a „műalkotás” látványtervét, illetve több fontos dokumentumot csatolt, köztük a helyszín telekkönyvi kivonatát, valamint a területrendezési tervet is.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a maszol.ro portálnak azt nyilatkozta, hogy a szövetség még ezen a héten hivatalos átiratot küld a kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg.