A brit külügyminisztérium szerint szinte biztos, hogy az iráni Forradalmi Gárda hajtott végre támadást két olajszállító tartályhajó ellen az Ománi-öbölben csütörtökön.

A londoni külügyi közlemény szerint nem hihető, hogy az incidensért más állami vagy nem állami hátterű elkövető lehetne felelős.

A tárca szerint az utóbbi időben volt már példa tartályhajók elleni iráni támadásokra. Az Egyesült Arab Emírségek által vezetett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az emírségekbeli el-Fudzseira kikötője közelében május 12-én négy tartályhajó ellen elkövetett támadás mögött is fejlett eszközöket használó, állami hátterű elkövető állt, és London bizonyos abban, hogy e támadásért is Iránt terheli a felelősség – áll a brit külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában.

Jeremy Hunt külügyminiszter a közleményben úgy fogalmazott: a legutóbbi támadások is a destabilizáló célú iráni megnyilvánulások mintáját követik.

Alapvető fontosságú, hogy a polgári hajók és személyzetük biztonságosan közlekedhessenek a nemzetközi vizeken, ezért a brit kormány nemzetközi partnereivel szoros együttműködésben keresi a feszültség enyhítését célzó diplomáciai megoldásokat – hangsúlyozta a pénteki közleményben a brit külügyminiszter.