A jogszabály lehetővé tenné, hogy Hongkong szökevényeket – köztük esetleg politikai menekülteket – adjon ki Kínának, Peking ráadásul régebbi ügyekben is kérelmezhetné egyesek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezik a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező Hongkong az “egy ország, két rendszer” elv alapján autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, és igyekszik növelni befolyását.

Múlt vasárnap körülbelül egymillióan vonultak utcára, az elmúlt napokban pedig tízezrek tüntettek annak ellenére, hogy a rohamrendőrök könnygázt, illetve füstbombákat alkalmaztak, sőt gumilövedékeket is bevetett ellenük.

A tervezet felfüggesztésének bejelentését megfigyelők azzal hozzák összefüggésbe, hogy vasárnapra a múlt heti egymillió fős tüntetésnél is nagyobb megmozdulásra számított a rezsim Hongkongban.