Több ellenzéki párt vezetője aláírta az államfő által javasolt megállapodást, amelyben a felek elkötelezték magukat a jogállamiság és az európai értékek tiszteletben tartása mellett.A dokumentumot az elnöki hivatalban írta alá Klaus Iohannis mellett Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, valamint Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a ceremónia idején az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának szlovákiai kongresszusán tartózkodott, viszont korábban úgy nyilatkozott, hogy nincs elvi kifogása a szöveggel kapcsolatban, és később ő is alá fogja írni.
A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elutasítja az államfő által kezdeményezett megállapodást, amelynek aláírói vállalják egyebek mellett, hogy törvénymódosításokkal gyakorlatba ültetik a május 26-i népszavazás eredményét.
Johannis élesen bírálta a PSD-t, amely szerinte nem értette meg a választók üzenetét, és továbbra sem hajlandó megváltozni. Az elnök a kormánypártot tette felelőssé azért, hogy Románia képtelen modernizálódni. Leszögezte: Európa-párti alternatíva kidolgozásán munkálkodik, és azok közül, akik ezt támogatják, sokan jelen vannak a teremben, ezért a választók bizalommal szavazhatnak rájuk az év végi elnökválasztáson, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választáson.