A magyarok és a szexuális kisebbségek voltak a gyűlöletbeszéd fő célpontjai Romániában 2018-ban – derül ki az ActiveWatch jogvédő szervezet frissen nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A dokumentum szerint nemcsak a sajtó, hanem sok esetben politikusok használtak sértő kifejezéseket, esetenként feltételezhetően anélkül, hogy tudatában lettek volna ennek a ténynek.

Az ActiveWatch szerint a gyűlöletbeszéd szankcionálására felhatalmazott romániai hatóságok közül az Országos Diszkriminációellenes Tanács járt el a legtöbb panasz ügyében. Az intézményben felgyorsult a döntéshozatal, és jelentősen megnőtt a kirótt bírságok összege is. Ugyanakkor a jelentés nem csupán azokat az intoleráns megnyilvánulásokat vette figyelembe, amelyek szankciókat vonhatnak maguk után, hanem azokat is, amelyek bizonyos társadalmi csoportok – nemzeti, szexuális, vallási kisebbségek – el nem fogadására ösztönöznek.

Az ActiveWatch pozitívumként említi, hogy egyre többen vesznek részt olyan nyilvános megmozdulásokon, amelyek a sokféleség elfogadását hirdetik.