A román Nemzeti Védelmi Minisztériumhoz tartozó Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) összegzése szerint tizenegy román katona nyugszik az úzvölgyi katonatemetőben, és mind Csíkszentmárton, mind pedig Dormánfalva önkormányzata a hivatal jóváhagyása nélkül alakította át a temetőt.

A védelmi tárca honlapján tegnap közzétett összegzés, amelyhez csatolták a korabeli dokumentumokat is, megerősíti azt a – korábban magyarok által hangoztatott – álláspontot, hogy Darmanesti önkormányzata tizenegy román katonának állított ötven keresztet és emlékművet a temetőben. Azt is rögzíti azonban, hogy Csíkszentmárton község is úgy alakította a magyar Honvédelmi Minisztérium támogatásával át a temetőt, hogy nem vette figyelembe a sírkert 1927-es térképét, és magyar nemzeti szalaggal ellátott fa kereszteket állított más nemzetiségű katonák sírjára is. Ami a dormánfalvi polgármesteri hivatal által elhelyeztetett betonkereszteket illeti, a hivatal szerint azok a temető job oldalán találhatók, ahol a temető eredeti tervrajza szerint neincsenek katonasírok. A dokumentum tisztázza, hogy nem az úzvölgyi temetőben nyugszik az a 149 román katona, akikre hivatkozott Dormánfalva polgármesteri hivatala, amikor a temető román parcelláját kialakította, és akiknek neveit a román nacionalisták felolvasták június 6-án, miután erőszakosan behatoltak a temetőbe, és biztosították a román parcella felszentelését.

A dokumentum megerősíti, a Védelmi Minisztérium elkezdte az úzvölgyi katonatemető átvételi eljárásának törvényes megalapozását.