A Hargita megyei csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését az úzvölgyi temetőnél nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően.

A jegyzőkönyvet Grüman Róbert tette közzé a közösségi oldalán. Eszerint a csendőrség 3 ezer lejes bírságot rótt ki. A székely elöljáró az MTI-nek elmondta: a bírság érvénytelenítését fogja kérni a bíróságon. Arra a kérdésre, hogy a bírság összefügghet-e azzal, hogy Grüman jelentette be a Kovászna megyei önkormányzat június 6-i rendkívüli munkaülését az Úzvölgyében, ily módon kifejezve szolidaritását a katonai temetőnél tervezett törvénytelenségek megakadályozására meghirdetett akcióval, elmondta: elképzelhető, de mindez nem derül ki a jegyzőkönyvből, a csendőrség pedig ki sem hallgatta.

Romániának nem az úzvölgyi temető békés emlékezőit, hanem a múlt heti erőszakos, magyarellenes akció valódi felelőseit kell megbüntetnie – jelentette ki ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.