Székelyföldi civil és közszereplők vontak élőláncot az úzvölgyi katonatemető elé tegnap délután, hogy megakadályozzák annak az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából.

Hargita megye prefektusa hivatalos átiratban szólította fel Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatalát, hogy biztosítson minden feltételt a dormánfalvi hivatal törvénytelenül engedélyezett eseményére. Közben a helyszínre csődített megemlékezők erőszakkal nyomultak be az úzvölgyi katonatemetőbe, hogy ott ortodox szertartás keretében felszenteljék a temetőben törvénysértően létesített emlékművet és parcellát. A zászlókkal felvonuló tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élő láncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a temető előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a román megemlékezők között.

Miután a temető hátsó részén több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal bejutott a sírkertbe és belülről kitépte a székelykapu szárnyát, a tömeg benyomulhatott. Ezután került sor a szertartásra, amelynek keretében – a jelenlévő ortodox papok szóhasználata szerint – felavatták és felszentelték a Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A ceremónia folytatásaként felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akit tudomásuk szerint az úzvölgyi katonatemetőben temettek el, majd megkoszorúzták az emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről.

A csendőrség bejelentette, hogy a helyszíni felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek. A csendőrök azonban, az Agerpres szerint, később azt állították, hogy nem történt erőszakoskodás sem a résztvevők, sem a rendvédelmi szervek képviselői között.

„A csendőrség közleményében foglaltak helytállóak. Nem voltak problémák” – jelentette ki tegnap este Dormánfalva polgármestere az egyik hírtelevízióban az úzvölgyi katonatemetőnél aznap délután történtekről. A polgármester állításának számos helyszíni videó és fénykép mond ellent. A felvételeken látszik, amint a helyszínre csődült megemlékezők (akik közül többen szemmel láthatóan ittas állapotban voltak) a kaput szétverve, erőszakkal nyomulnak be a katonatemetőbe. Az élőláncot alkotó helybélieket zászlórudakkal bántalmazták, gyalázták és a magyar katonák sírjára elhelyezett fakereszteket törtek szét.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a belügyminiszter és a Hargita megyei prefektus menesztését kéri a miniszterelnöktől amiatt, hogy a hatóságok ‘képtelenek voltak’ fenntartani a rendet az úzvölgyi katonai temetőben – tájékoztat a szövetség tegnapi közleménye, amely szerint Kelemen Hunor ugyanakkor felszólította a hatóságokat is, hogy azonnal állítsák elő és vonják felelősségre ‘mindazokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteke (…)’.

A Magyar Polgári Párt közelményében sajnálatosnak nevezte, hogy öt nappal a pápalátogatást követően a Szentatya üzenete „egyesek értelmezésében kimerül abban, hogy »járjunk együtt« – igaz, a hogyanra nem kaptunk útmutatást Őszentségétől” – jegyzi meg a közlemény.

 „A brutális, fekete márciusi eseményeket idézik meg a mai, úzvölgyi történések” – fogalmazott az Erdélyi Magyar Néppárt vezetősége rendkívüli közleményében. Az EMNP országos elnöksége közölte: uszítás miatt ügyészségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, valamint az újonnan felálló Európai Bizottságtól kéri: vizsgálóbizottság keretében állapítsák meg az immár nemzetközi szintű botrány felelőseit, és állítsák helyre a temetőben az eredeti állapotokat. 

Teodor Meleşcanu román és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tegnap este telefonon tárgyalt az úzvölgyi katonai temetőről. ‘A román diplomácia vezetője arra kérte magyar hivatali kollégáját, hogy küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében. ‘- írja a külügyminisztérium nyilatkozata. Ugyanezen forrás szerint Meleşcanu biztosította Szijjártót arról, hogy a román hatóságok minden szükséges intézkedést megetettek, így szükségtelenek ‘a nem konstruktív külső beavatkozások’ – fogalmaz a közlemény.

Bekérették a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, aki „minden udvariasságon és barátságon túlmenően”, központi utasításra hivatkozva megtagadta a párbeszédet – mondta ma Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára. A magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) hibáztatja az úzvölgyi katonatemetőben történt incidensért és Klaus Johannis elnök közbelépését sürgeti. A Marius Pascan ügyvezető elnök által aláírt közlemény úgy értékeli: az RMDSZ „Budapest utasítására” mozgósított mintegy ezer magyar állampolgárt, köztük olyanokat, akiket buszokkal hoztak Magyarországról, azzal a céllal, hogy megakadályozza a hőseik emléke előtt tisztelegni akaró románok bejutását a sírkertbe. A magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült politikus szerint az RMDSZ elvesztette hitelét a magyar választók jelentős része előtt, és azért „mérgezi a románok és magyarok közti viszonyt”, hogy áldozati szerepben tetszelegve igazolhassa létjogosultságát.