A központi választási bizottság (BEC) közzétette a május 26-ai voksolás hivatalos végeredményét, amely megerősítette, hogy átlépte az érvényességi küszöböt és eredményesnek bizonyult az igazságügyi témában tartott népszavazás.

A hivatalos végeredmény szerint a referendumon csaknem nyolcmillió állampolgár, a jogosultak több mint 43 százaléka adta le voksát. Az érvényesség feltétele, hogy a választók legalább 30 százaléka – ebben az esetben több mint 5 millió 480 ezer ember – leadja voksát, illetve legalább 25 százalékuk azonos módon szavazzon.

Kihirdették az európai parlamenti választások hivatalos végeredményét is, amely megerősíti, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A magyar érdekképviselet 476 777 szavazatot, az érvényes voksok 5,26 százalékát szerezte meg. A harmadik mandátumát kezdő Winkler Gyula EP-képviselő mellett, az RMDSZ-lista második helyén szereplő Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is mandátumhoz jutott.

A liberálisok 10, a szociáldemokraták 9, az USR-PLUS 8, a PMP és Pro Románia pedig 2-2 EP-képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Romániának egyelőre 32 képviselői helye lesz az unió parlamentjében, de ha kilép az Egyesült Királyság, 33-ra nő a számuk.