Ferenc pápa pénteken 11.10 körül érkezett meg Bukarestbe. A katolikus egyházfőt Klaus Johannis államfő fogadta. A delegációban jelen voltak a magyar katolikus püspökök is.

A pápa a Cotroceni-palotában tartott beszéde után az ortodox egyház vezetőivel találkozik délután, és felkeresi az épülő Nemzet Megváltása Katedrálist. Kora este szentbeszédet mond a bukaresti Szent József római katolikus katedrálisban, mielőtt holnap Csíksomlyóra látogat.

Ferenc pápa személyében első alkalommal lép Erdély földjére katolikus egyházfő. A  11 óra 30 perckor kezdődő csíksomlyói szentmisére 200 ezer zarándokot várnak a Kárpát-medence minden szegletéből. Pál József Csaba temesvári római katolikus megyéspüspök a zarándokoknak kínált lelki útravalót, hogyan is készüljenek fel a pápával való találkozásra. A temesvári főpásztort Pataky Lehel Zsolt szólaltatta meg.

A hatóságok biztonsági okokból többfelé forgalomkorlátozást, illetve zárlatot vezetnek be, az utazni készülőknek érdemes ezekről előzetesen tájékozódni.