A művészi megmozdulások palettáján egyedülálló Magyar Euritmia Akadémia végzős hallgatóinak mozgásművészeti vizsgaelőadása hamarosan három erdélyi helyszínen lesz megtekinthető. A Magyar Euritmia Képzés 27. éve működik Budapesten, nappali és munka melletti rendszerben. A Goetheanum nemzetközi képzésének akkreditált képzése. Ebben a tanévben a munka melletti képzés hallgatói végeznek, akik november óta készülnek a turnéra, amely pénteken veszi kezdetét Sepsiszentgyörgyön, és június 25-én Dornachban zárul.

Püthagorasz úgy gondolta, „(…) ha valaki szép alakzatokat, vagy alakokat lát, és szép ritmusokat, vagy dallamokat hall, bizonyos dallamok és ritmusok segítségével emberi jellemek és szenvedélyek gyógyulása következik be, s a lélek képességeinek harmóniái összerendeződnek úgy, mint kezdetben voltak.”

Az euritmia színpadi megjelenésén kívül a pedagógiában is használatos, és terapeutikus alkalmazásra is lehetőséget biztosít.

Az Euritmia, mint mozgásművészet, a múlt század elején fejlődött ki. Rudolf Steiner nevéhez fűződik. A beszéd és az ének mozgástörvényein alapul, tehát nem tánc vagy pantomim, hanem a hangképző szervek nem tudatos mozgásait teszi át az egész test, főleg a karok, tudatos mozgásaivá. Ahogy a gége a kilélegző levegőt formálja hangzókká vagy énekhanggá, úgy az Euritmia az egész testet annak szolgálatába állítja, hogy ezt a finom mozgást láthatóvá tegye. Az ember a beszédben és énekben szellemi tartalmat közöl, gondolatainkkal, zenei inspirációnkkal közvetlenül kapcsolódunk a szellemihez, így az euritmiai mozdulatokban sem csupán a fizikai test mozgáslehetőségeinek tetszőleges kihasználása vagy érzelmek ilyen eszközökkel való megjelenítése, hanem a gondolattal, és zenei tartalommal átjárt tudatosan megformált látható beszéd és ének megjelenítése a cél.  Ezért van a kilélegző levegő megjelenítését segítő áradó mozgás, és a levegőmozgást legjobban megjelenítő selyemruha és fátyol, aminek színei a vers vagy zenedarab hangulatát emelik ki. A színes világítás szintén a vers vagy zene hangulatát hivatott erősíteni – tudjuk meg az Euritmia turné tájékoztató füzetéből.

Barabássy Somogy Örs

A Sepsiszentgyörgyön május 31-én, Marosvásárhelyen június 2-án és Kolozsváron június 3-án látható nagyszabású euritmia előadáson Bartók, Beethoven, Brahms, Debussy, Kodály, Liszt, Schumann, Sosztakovics, Vivaldi zeneművei és Ady Endre, Juhász Gyula, La Fontaine, Assisi Szent Ferenc és Pilinszky János versei kerülnek színre, a második felvonásban pedig Pilinszky János Aranymadár című verses meséjét jelenítik meg a végzős euritmia hallgatók, amelyek egyike a marosvásárhelyi születésű Barabássy Somogy Örs, akit adásunk második felében hallhatnak.

Szentmártony Yvonne

De előtte ismerkedjünk meg az első magyar pedagógiai euritmia tanárral, Szentmártony Yvonne-nal, aki a következő percekben – többek között – azt is elárulja nekünk, hogy mikor és hol ismerkedett meg az euritmiával.

Hallgassa meg a műsort!