Ma két témával foglalkozom: kiderül, hogy mikor használhatjuk az eset, esetben, esetén szavakat, illetve a gyakran emlegetett fantasztikus szavunk is előtérbe kerül.

Bizonyára Önök közül többen is hallották vagy használták a nem az ő esete kifejezést. A Nyelvművelő kéziszótár szerint bizalmas, kissé argóízű. A választékos beszédben többek között a nem érdekli, nem kedveli, nem vonzza használható helyette.

Az esetben szavunkat gyakran használják a hivatali, jogi nyelvben, nemegyszer fölöslegesen. Ott van például az ellenkező esetben, amelyet a máskülönben, az egyébként, illetve a másként is felválthat. Az olyan esetben helyett az olyankor, valamint az akkor, ha… is használható, a sok vagy számos esetben helyett pedig a sokszor, gyakran. És mivel lehetne kicserélni a néhány, némely esetben kifejezést? A néhányszor, a néha és a némelykor tökéletes választás lenne. És még valami: az ilyen esetben helyett az ilyenkor, az öt esetben helyett az ötször vagy az öt ízben is megfelel.

Nem maradhat ki a névutószerű esetén, amelyet lehetőleg ne használjunk egyszerű időhatározásra, például mellőzzük ezt és az ehhez hasonló mondatokat: „Eső esetén az előadás elmarad.” Az egyik internetes keresőprogram amúgy közel 55.000 találatot ad ki az eső esetén kifejezésre. Mégis mit használjunk helyette? Ha esik/ha esni fog/ha eső lesz, az előadás elmarad. Vannak azonban olyan elvontabb helyzetek, amikor szükségünk lehet az esetén szóra. Például: Óvás esetén a zsűri azonnal összeül. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.

Most pedig rátérek a másik témára, amelynek alapja a fantasztikus szavunk. A görög-latin eredetű nemzetközi szó eredeti jelentése a nyelvművelő szótár szerint: képzelet szülte, mesés, csodás. Ebben az értelemben nem kifogásolható a használata, bár például a fantasztikus lény helyett néha a mesebeli, mesés vagy csodás lény is mondható, leírható.

Túlzó jelzőként több évtizede divatszó, egyre kedvezőbb mellékértelemmel. Példaként egyebek mellett a fantasztikus ötlet, a fantasztikus szerencse és a fantasztikus látvány hozható fel. Mire lehet kicserélni? Az ötlet lehet rendkívüli, különös vagy merész, a szerencse óriási, esetleg hihetetlen, a látvány pedig csodálatos, varázslatos, ritkábban meghökkentő vagy megdöbbentő.