Ma van a biodiverzitás védelmének világnapja, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitásra), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a nyilvánosság figyelmét. Korábban december 29-éhez – a biológiai sokféleség egyezmény hatályba lépésének évfordulójához – kötődött e jeles nap, azonban az év végi ünnepek miatt a világ sok országában problémát jelentett az eseményről kellő súllyal megemlékezni. 1992-ben május 22-én fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján, és azóta az ENSZ közgyűlése május 22-ét nyilvánította a Biodiverzités Nemzetközi Napjává.

Mai adásunkban a biológia-környezettan szakos tanári szakma sokszínűségére világítunk rá. Megismerkedünk Joós Andrea szabadúszó biológiatanárral és illusztrátorral, aki munkájában főként az élménypedagógia és a tapasztalati tanulás módszereit alkalmazza. Az övé az egyik legnézettebb TEDxDanubia youtube előadás. Joós Andrea abban hisz, hogy a tanórát kell a diákokra formálni, nem pedig fordítva. Elmondása szerint, lenyűgözi őt az emberi szervezet szépsége és logikája, amit szeretett volna megmutatni a nagyközönségnek is. 2017 novemberében jelent meg első, felnőtteknek szóló anatómiai színezőkönyve, a Szívtetkó. Ugyancsak abban az évben Kolozsváron a Sapientia EMTE épületében tartott előadást arról, hogy hogyan lehet motiválni a diákokat. Jelenleg egy nőknek szóló szerv-színező kiadványt készül megalkotni. (Ebbéli munkájáról adásunk egyik korábbi kiadásában kérdeztem őt). Saját blogja az Élménybiológia, amely az egyik legismertebb tudománynépszerűsítő, tudománykommunikációs közösségi oldal, több mint 26 ezer követővel.

Joós Andrea

Joós Andrea úgy gondolja, hogy a tanárok nem várhatnak arra, hogy felülről érkezzen változás az oktatási rendszerbe, ha ők maguk nem változtatnak. Úgy véli, elhivatottság mellett, kellő motivációval és kreativitással, sokkal izgalmasabbá lehet tenni az iskolai oktatást. Az alternatív pedagógiai hozzáállás azonban nem rögtön a pályája legelején alakult ki, neki is rá kellett ébrednie, hogy valamin változtatni kell. Az általa bevezetett innovatív oktatási módszerek egy része saját ötlet alapján született, de mások által kidolgozott technikákat is alkalmaz.

Hogy hogyan teszi valóban élményszerűvé a biológia oktatását, a mai félórában kiderül.

Hallgassa meg a műsort!