Alkotmányellenesnek minősítette tegnap az Országos Adóhatóság átszervezéséről szóló törvényt az alkotmánybíróság. A jogszabály ellen a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt és a Pro Románia párt emelt alkotmányossági kifogást.

Az ellenzéki alakulatok szerint a jogszabály célja megszüntetni a nyolc regionális központot és visszaállítani a megyei szintű berendezkedést, azaz 42 megyei és egy fővárosi igazgatóság létesülne anélkül, hogy az indoklásban vagy a törvény szövegében meg lenne jelölve, milyen költségvetési forrásból tervezik gyakorlatba ültetni az intézkedést.

A beadvány aláírói kifogásolják a törvény azon kitételét is, amely az állami költségvetésből finanszírozott és a pénzügyminisztérium alárendeltségében működő Országos Vámigazgatóság létesítéséről rendelkezik. A szakhatóságok létesítése kizárólag a kormány és a minisztériumok hatáskörébe tartozik, ugyanakkor az erre vonatkozó döntést a Számvevőszéknek is láttamoznia kellett volna – állítják.