Frissítés: Ecaterina Andronescu visszavonta a hétfői nap folyamán kiadott 3995-ös számú rendeletét, amellyel módosította volna a középiskolai felvételik kalendáriumát.

A Spiru Haret Szakszervezeti Tömb azt állítja, hogy elfogadhatatlan az Ecaterina Andronesu által kiadott rendelet.  Az oktatási miniszter hétfőn adott ki egy rendeletet, amellyel módosítja a középiskolai felvételi kalendáriumát annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak.

Az érdekvédelem szerint az oktatási minisztérium megközelítőleg egy hónappal elhalasztotta a szaknak megfelelő képességeket felmérő, kizáró jellegű vizsgák időpontját, amelyek a sport-, művészeti, tanítóképző és egyéb vokacionális iskolákban előzik meg a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsgát és felvételit. A rendelet szerint ezekre az országos képességfelmérő vizsga előtt csupán néhány nappal kerülne sor. Ugyanaz a rendelet május 30-ára halasztja a líceumi és szakiskolai kilencedik osztályok által meghirdetett helyek számának közzétételét, ami pedig „súlyosan érinti a személyzeti mobilitást is”, mutat rá a Spiru Haret szövetség.