Magyarország arra fordítja az erejét, hogy erõsítse a közép-európai együttmûködést, és mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttmûködik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Kerelõszentpálon.

A kormányfõ beszédet mondott az UBM Feed Romania takarmánykeverõ üzemének avatóünnepségén, a Maros megyei településen. Orbán Viktor kiemelte: Szerbiával és Szlovákiával már kiváló gazdasági együttmûködést valósított meg Magyarország, de nem behozhatatlan a hátrány a magyar-román viszonyrendszerben sem.

Ha vannak vállalkozó kedvû beruházók, nagy lendületet kaphat a magyar-román gazdasági együttmûködés – tette hozzá. Kifejtette: Közép-Európa nemzetekbõl áll, és nem halasztható tovább annak felismerése, hogy ezek a népek sorsközösségben vannak, és vannak érdekek, amelyek összekapcsolják õket, ezért az együttmûködés útját kell választaniuk.

Közölte: cselekedni kell, „fel kell venni a kesztyût”, vállalni kell a versenyt, fejleszteni kell, és akkor az a távolság, amely a kommunizmustól nem szenvedõ és a kommunizmust elszenvedõ országok között van, sokkal gyorsabban csökkenhet.