A Szociáldemokrata Párt jelöltjeit választotta alkotmánybírónak tegnap a parlament mindkét háza. A szenátus Cristian Deliorgát, a konstancai ítélőtábla bíráját, a képviselőház pedig Gheorghe Stant, az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló újonnan alakult speciális ügyészség vezetőjét szavazta meg alkotmánybírónak.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség bírálta a törvényhozók döntését, ugyanis attól tartanak, hogy ezzel az Alkotmánybíróság Liviu Dragnea papucsa alá került és júniustól megerősödik a PSD befolyása az alkotmánybíróságra.

Az RMDSZ nem szavazta meg az alkotmánybírák kinevezését, de jelen volt az ülésteremben. Ami a két megválasztott alkotmánybírát illeti, Kelemen Hunor szövetségi elnök hangsúlyozta, hogy nem ismeri őket, de meggyőződése, hogy felkészültségük, tapasztalatuk és az alkotmánybíróság statútuma, amely politikamentességet ír elő, nem fogja megengedni a politikai befolyást, és úgy fogják végezni a dolgukat, ahogyan azt egy bírónak kell.