A korábban közölt 359-nél mintegy százzal kevesebb – feltehetően 253 – a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek halálos áldozatainak a száma. A szigetország védelmi miniszter-helyettese szerint a halottasházak előzőleg rossz adatot közöltek. Közben tegnap lemondott a védelmi minisztérium első számú vezetője, ugyanis a Srí Lanka-i állam hivatalosan is elismerte, hibás abban, hogy bizonyos kulcsfontosságú hírszerzési információk birtokában nem cselekedtek.

Április 11-én a Srí Lanka-i rendőrség az indiai hírszerzéstől kapott értesülések alapján figyelmeztető jegyzéket adott ki, amely szerint a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát nevű szervezet öngyilkos támadásokra készül „emblematikus templomok” ellen. Az iratot több magas rangú vezetőnek is átadták, de sem a kormányfő, sem a védelmi minisztériumi államtitkár nem kapott belőle az ország elnöke és kormányfője közötti hatalomért folyó harc miatt.

Mint ismert, húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban. Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok között legalább 38 külföldi volt. Mintegy ötszázan megsebesültek. A Srí Lanka-i kormány szerint kilenc öngyilkos merénylő volt, nyolcat közülük azonosítottak. Egyikük nő volt.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tegnap figyelmeztetést adott ki az állampolgárai számára, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a dél-ázsiai szigetországba, mert további merényletek is lehetségesek. A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.