A kölcsönös nyereséget kínáló együttműködési lehetőségekről, Kína további nyitásról és a fenntartható fejlődésről beszélt Hszi Csin-ping kínai elnök az Egy Övezet, Egy Út Kezdeményezésről szóló második nemzetközi fórum ma tartott hivatalos megnyitóján Pekingben. A kínai elnök hangsúlyozta: a jelenkor legsúlyosabb egyenlőtlensége a fejlődésbeli egyenlőtlenség, ezért a fejlettebb országok feladata, hogy lehetőségeket teremtsenek a többieknek a felzárkózásra.

A nemzetközi fórumon jelenlevő Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: Oroszország készen áll arra, hogy átlátható és versenyképes környezetet kínáljon a nagyobb eurázsiai együttműködés számára. Az eurázsiai népek együttműködése megoldást nyújthat a térség konfliktusaira, éppen ezért Moszkva nyitott arra, hogy egymás szuverén jogainak tiszteletén alapuló, szorosabb együttműködést folytasson regionális partnereivel. Putyin kijelentette: Kína Oroszország hasonlóan gondolkodó, kulcsfontosságú partnere. Az orosz elnök pekingi látogatása alkalmával orosz-kínai csúcstalálkozót is tartanak, Hszi elnök pedig idén Oroszországba látogat.

Az Új Selyemút tervről szóló szombati csúcstalálkozón pedig 37 állam- és kormányfő vesz részt, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Olaszország, Szerbia, Görögország, Svájc, Ausztria és Csehország vezetői, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Imran Hán pakisztáni kormányfő és António Guterres ENSZ-főtitkár is.