Tőkés László református lelkipásztor, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke tegnap felkereste a terrorvád miatt öt-öt év szabadságvesztésre ítélt kézdivásárhelyi Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt a feketehalmi börtönben. Kíséretében volt Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei szervezetének elnöke.

Az EP-képviselőt a feketehalmi fogház igazgatója, Felix Alexandru Fabry alezredes fogadta, aki bemutatta a romániai átlaghoz képest jobbnak tűnő börtönviszonyokat. Tőkés László felvetésére elmondta: azért nem tudnak a két elítéltnek munkalehetőséget biztosítani sem az intézményen belül, sem azon kívül, mert a büntetésük oka kizárja ezt a lehetőséget. Tőkés reményét fejezte ki, hogy hamarosan megoldják az elítéltek munkavállalás iránti igényét.

Az EMNT elnöke a két elítélttel való találkozása során arról biztosította a foglyokat, hogy politikai, közösségi, egyházi, polgári összefogással próbálnak megszabadításukon munkálkodni, ezért Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előestéjén, május 31-én nagyszabású szolidaritási és imaalkalmat tartanak, ökumenikus jelleggel, Csíkszeredában.