Több mint kilenc órás küzdelem után sikerült eloltani a tüzet a párizsi Notre Dameban, azonban a székesegyházban tetőszerkezetének nagy része megsemmisült, a templomban pedig felbecsülhetetlen értékű műkincsek vesztek oda.

A tűz hétfőn, helyi idő szerint fél hét körül tört fel a restaurálás alatt álló, kúp alakú huszártorony körül, amely rövid idő után leomlott. Félő volt, hogy hasonló sorsra jut a két harangtorony és velük a világhírű nyugati portál is, azonban ahogy a francia elnök fogalmazott, a legrosszabbat sikerült elkerülni: a templom szerkezete nincs veszélyben.

A késő esti órákban nyilatkozó Emmanuel Macron kijelentette: újjáépítik a Notre Dame-ot, és ehhez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

A hatóságok szerint a tűzoltók oltás közben minden mozdíthatót kihordtak a templomból, elsősorban a vallási szempontból fontos relikviákat, köztük Jézus töviskoronáját, valamint a Szent Kereszt egy darabját. Egyelőre nem tudni, mekkora kár esett a Notre Dame híres, 109 regiszteres orgonájában.

A francia főváros ügyészsége baleset miatt indított nyomozást, és lehetőségként sem számol gyújtogatással. Médiaértesülések szerint a tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok válthatták ki.