Május 20-ra napolta el a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa Liviu Dragnea korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását, miközben az épület előtt a szociáldemokrata (PSD) pártelnök több száz szimpatizánsa mellette, több tucatnyi bírálója pedig ellene tüntetett.

A halasztást a védelem kérte arra hivatkozva, hogy addig megszülethet a PSD-elnök ügyét is érintő alkotmánybírósági döntés arról, hogy szabályos összetételű volt-e az első fokon eljáró háromtagú bírói tanács.

A politikus számára ennek a pernek a kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése, miután 2016-ban már elmarasztalták a 2012-es referendum kapcsán, amiért akkor két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Halasztást rendelt el a legfelsőbb bíróság Darius Vâlcov ügyében is, amelyben a volt pénzügyminisztert, Slatina város egykori polgármesterét elsőfokon 8 év börtönbüntetésre ítélték befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt. Vâlcov nem jelent meg a délelőtti tárgyaláson, maga helyett halasztási kérelmet küldött a bíróságnak, hogy ügyvédet fogadhasson.